Stek Ribeye

(2 customer reviews)

30,00 75,00 

Ribeye to rodzaj mięsa, który pochodzi z antrykotu, z górnej części żeber. Ten wyjątkowy stek wołowy posiada tak zwane oko tłuszczowe, skąd też wzięła się jego nazwa. Ribeye to mięso, które posiada zróżnicowaną strukturę oraz liczne przerosty tłuszczowe.

SKU: N/A Category:

Description

Dzięki temu mięso to charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz kruchością. Jest to propozycja dla smakoszy, którzy doceniają wyraziste doznania smakowe i chętnie sięgają po klasyczne steki o lekko orzechowym aromacie. Wiedząc o tym zadbaliśmy o to, by w ofercie dojrzewającej wołowiny znalazł się ribeye sezonowany ma mokro. To stek poddawany specjalnej obróbce wzmacniającej jego najbardziej pożądane cechy.

Ribeye – Dojrzewający Stek Wołowy Sezonowany na Mokro na Grilla z Dostawą

Sezonowanie na mokro jest procesem, który polega na przechowywaniu mięsa w hermetycznym opakowaniu w niskiej temperaturze. Steki odpoczywają w ten sposób przez kilkanaście dni. Dzięki temu każdy stek ribeye z dowozem, który dostarczamy jest idealnie miękki, kruchy i aromatyczny.

Dlaczego warto postawić na stek ribeye sezonowany na mokro z oferty naszego sklepu internetowego z mięsem? Przede wszystkim ze względu na najwyższą jakość mięsa. Współpracujemy z czołowymi hodowcami z Polski oraz samodzielnie przygotowujemy porcje dojrzewającej wołowiny w rodzinnym zakładzie. Nasza wiedza oraz doświadczenie pozwalają gwarantować klientom mięso o najlepszych walorach smakowych.

Jeśli więc jesteś miłośnikiem wołowiny i poszukujesz mięsa, które posiada wszystkie najlepsze jej cechu stek ribeye sezonowany na mokro jest dokładnie tym czego poszukujesz. Pozwoli ci na stworzenie wielu różnych dań i wariantów steków, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. To mięso wołowe, które z pewnością spełni twoje oczekiwania.

Już dziś zapoznaj się więc z ofertą naszych chłodzonych steków z dostawą i wybierz porcję, która odpowiada twoim potrzebom. Decydując się na nasz sklep wybierasz doskonałą jakość i świeżość, która idzie w parze z przystępną ceną. Przekonało się o tym już wielu zadowolonych klientów naszego sklepu.


Ribeye w marynacie winnej

Ribeye to bardzo ceniona przez miłośników wołowiny partia mięsa. Te charakterystyczne steki z okiem tłuszczu są nie tylko delikatne w smaku, ale również bardzo soczyste. Doskonale sprawdzają się jako mięso na grilla. Podstawowym sposobem na ich przyrządzenie jest po prostu usmażenie stek oraz przyprawienie go solą i pieprzem. Nie jest to jednak jedyna opcja. Równie dobrze wołowinę tę możemy bowiem zamarynować. Danie to nie jest trudne a jednocześnie zachwyca swoim smakiem oraz bogatą kompozycją zapachową.

Składniki

  • 250 g steku ribeye
  • 2 szczypty mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

Przygotowanie dania zaczynamy od stworzenia marynaty. W tym celu do miski lub głębokiego talerza należy dodać wszystkie jej składniki i wymieszać je ze sobą. Wlewamy więc wino i oliwę, dodajemy pieprz oraz pokruszone liście laurowe. W tak przygotowanej marynacie umieszczamy steki ribeye. Warto dopilnować aby mięso było całkowicie przykryte marynatą.
Kolejnym krokiem jest odstawienie mięsa na dłuższy czas do lodówki. Jeśli chcemy otrzymać maksymalnie intensywny smak i aromat mięsa warto pozostawić je w marynacie przez całą noc. Co ważne, na godzinę przed grillowaniem steków mięso należy wyjąć z lodówki aby uzyskało temperaturę pokojową.

Mięso możemy smażyć na grillu lub patelni grillowej. Jeśli stawiamy na drugie rozwiązanie na patelni rozpuszczamy na nim łyżkę masła.
Steki rib eye smażymy przez 4-3 minuty z każdej strony (otrzymamy wówczas stek średnio wysmażony). Po usmażeniu stek odkładamy na talerz i przykrywamy na 3-4 minuty folią aluminiową. Mięso musi bowiem odpocząć by było w pełni miękkie i równomiernie soczyste. Podając stek warto na jego powierzchni położyć odrobinę masła. Szczególnie dobrze z ribeye komponuje się masło czosnkowe lub szałwiowe.

Danie możemy podawać z pieczywem, ogórkiem małosolnym, sałatką lub pieczonymi ziemniakami. Każdy więc może wybrać ulubione dodatki.