Stek Ribeye
30,00 zł – 75,00 zł
Ribeye to rodzaj mięsa, który pochodzi z antrykotu, z górnej części żeber. Ten wyjątkowy stek wołowy posiada tak zwane oko tłuszczowe, skąd też wzięła się jego nazwa. Ribeye to mięso, które posiada zróżnicowaną strukturę oraz liczne przerosty tłuszczowe.
Description
Dzięki temu mięso to charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz kruchością. Jest to propozycja dla smakoszy, którzy doceniają wyraziste doznania smakowe i chętnie sięgają po klasyczne steki o lekko orzechowym aromacie. Wiedząc o tym zadbaliśmy o to, by w ofercie dojrzewającej wołowiny znalazł się ribeye sezonowany ma mokro. To stek poddawany specjalnej obróbce wzmacniającej jego najbardziej pożądane cechy.
Ribeye – Dojrzewający Stek Wołowy Sezonowany na Mokro na Grilla z Dostawą
Sezonowanie na mokro jest procesem, który polega na przechowywaniu mięsa w hermetycznym opakowaniu w niskiej temperaturze. Steki odpoczywają w ten sposób przez kilkanaście dni. Dzięki temu każdy stek ribeye z dowozem, który dostarczamy jest idealnie miękki, kruchy i aromatyczny.
Dlaczego warto postawić na stek ribeye sezonowany na mokro z oferty naszego sklepu internetowego z mięsem? Przede wszystkim ze względu na najwyższą jakość mięsa. Współpracujemy z czołowymi hodowcami z Polski oraz samodzielnie przygotowujemy porcje dojrzewającej wołowiny w rodzinnym zakładzie. Nasza wiedza oraz doświadczenie pozwalają gwarantować klientom mięso o najlepszych walorach smakowych.
Jeśli więc jesteś miłośnikiem wołowiny i poszukujesz mięsa, które posiada wszystkie najlepsze jej cechu stek ribeye sezonowany na mokro jest dokładnie tym czego poszukujesz. Pozwoli ci na stworzenie wielu różnych dań i wariantów steków, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. To mięso wołowe, które z pewnością spełni twoje oczekiwania.
Już dziś zapoznaj się więc z ofertą naszych chłodzonych steków z dostawą i wybierz porcję, która odpowiada twoim potrzebom. Decydując się na nasz sklep wybierasz doskonałą jakość i świeżość, która idzie w parze z przystępną ceną. Przekonało się o tym już wielu zadowolonych klientów naszego sklepu.
Ribeye w marynacie winnej
Ribeye to bardzo ceniona przez miłośników wołowiny partia mięsa. Te charakterystyczne steki z okiem tłuszczu są nie tylko delikatne w smaku, ale również bardzo soczyste. Doskonale sprawdzają się jako mięso na grilla. Podstawowym sposobem na ich przyrządzenie jest po prostu usmażenie stek oraz przyprawienie go solą i pieprzem. Nie jest to jednak jedyna opcja. Równie dobrze wołowinę tę możemy bowiem zamarynować. Danie to nie jest trudne a jednocześnie zachwyca swoim smakiem oraz bogatą kompozycją zapachową.
Składniki
- 250 g steku ribeye
- 2 szczypty mielonego pieprzu
- szczypta soli
- pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 liść laurowy
Przygotowanie
Przygotowanie dania zaczynamy od stworzenia marynaty. W tym celu do miski lub głębokiego talerza należy dodać wszystkie jej składniki i wymieszać je ze sobą. Wlewamy więc wino i oliwę, dodajemy pieprz oraz pokruszone liście laurowe. W tak przygotowanej marynacie umieszczamy steki ribeye. Warto dopilnować aby mięso było całkowicie przykryte marynatą.
Kolejnym krokiem jest odstawienie mięsa na dłuższy czas do lodówki. Jeśli chcemy otrzymać maksymalnie intensywny smak i aromat mięsa warto pozostawić je w marynacie przez całą noc. Co ważne, na godzinę przed grillowaniem steków mięso należy wyjąć z lodówki aby uzyskało temperaturę pokojową.
Mięso możemy smażyć na grillu lub patelni grillowej. Jeśli stawiamy na drugie rozwiązanie na patelni rozpuszczamy na nim łyżkę masła.
Steki rib eye smażymy przez 4-3 minuty z każdej strony (otrzymamy wówczas stek średnio wysmażony). Po usmażeniu stek odkładamy na talerz i przykrywamy na 3-4 minuty folią aluminiową. Mięso musi bowiem odpocząć by było w pełni miękkie i równomiernie soczyste. Podając stek warto na jego powierzchni położyć odrobinę masła. Szczególnie dobrze z ribeye komponuje się masło czosnkowe lub szałwiowe.
Danie możemy podawać z pieczywem, ogórkiem małosolnym, sałatką lub pieczonymi ziemniakami. Każdy więc może wybrać ulubione dodatki.
Damian –
Najlepsze steki w Polsce! Byłem u Was w restauracji a teraz zamawiam prosto do domu ! I smakuje mi rewelacyjnie !